Hvor viktig er det å pakke lett for å gå Norge på Langs (NPL)? I mai 2019 begynte Kjartan Haugen (turogfoto.no) den lange turen nordover. I dette intervjuet får vi høre hva som motiverer han, hvilket turutstyr han har med seg og hvorfor han har valgt å benytte vårt ultralett telt Duos 2P for denne turen.

Besøk turogfoto.no for å følge han på hans tur til Nordkapp!

 

1. Fortell litt om deg selv og hvorfor du har valgt å gå Norge på langs.

Hei! Hovedgrunnen til å gå denne turen er muligheten til å få oppleve naturen og fjelllandskapet i Norge til fots, frå sør til nord, på enklest mulig måte. Også det å lære å kjennes på kroppen korleis det føles å gå aleine over så mange måneder.
Målet er å kose seg mest mulig på tur og å sitte igjen med mange gode minner og opplevingar:)

 

 

2. Kan du si litt om hvordan du har planlagt turen? Hvilken rute har du valgt?

Ruta er lagt opp til å gå mest mulig i fjellterreng, for å unngå veg og lange asfaltetapper, og for å gjere turen mest mulig interessant og variert. Fram til no har eg gått gjennom Setesedalen vesthei, Hardangervidda aust, Skarvheimen/Filefjell, Jotunheimen og Doverfjell/Rondane. Ruta vil også bli til litt undervegs. Blant anna valgte eg å legge om ruta til austdelen av Hardangervidda pga mykje snø og vanskelige forhold i retning Haukeliseter – Finse, som var planen i utgangspunktet. Og så la eg om ruta om Besseggen og Galdhøpiggen pga det fine været er fekk den veka eg var i Jotunheimen. Det har og vore andre små justeringer av rutevalg.

 

Eg har planlagt fleire depot (post i butikk) langs ruta, slik at eg kan få tilsendt real turmat, tørrmelk, sjokolade, gassbokser og diverse anna mat, utstyr og påfyll. Feks er planen å få tilsendt fiskestang når eg kommer lenger nordover. Depot langs ruta muliggjør lettere oppakning og mindre behov for å reise innom butikker.

Ellers har eg lest minst mulig av “norge på langs” -blogger som andre har skrevet eller snakka med andre som har gått denne turen. Det er mest for å beholde spenninga i det som venter av utfordringar og opplevingar undervegs.

 

 

3.Hvilket utstyr har du med deg?

Ultralett Bonfus 2P telt, lett sovepose, sekk og liggeunderlag. Valg av utstyr er nøye gjennomtenkt, for å få vekta på sekken så låg som mulig og for mest mulig trivsel på tur.

 

Solcellepanel som trengs til å lade div duppeditter har vert svært nyttig, og kan lade opp telefonen, lommeradio, powerbank og gps på 2-3 timer i gode solforhold. Eg har og med ein Garmin inreach mini, for å kunne kommunisere med dei heime når eg er utan mobildekning. Noko dei heime setter stor pris på.

Totalvekta på sekken er kun 14kg (før mat), noko som er fordelaktig då eg valgte å gå om Besseggen og Galdhøpiggen. Det kunne nok ha blitt tungt med ein sekk på over 25kg feks.

 

 

4.Hvorfor har du valgt å benytte et ultralett telt for denne krevende turen?

På grunn av lågast mulig totalvekt på sekken. Det øker trivselen betraktelig på ein langtur som dette. Eg har også valgt å gå med gåstaver. Dette er noko eg aldri hadde prøvd før, og eg var i utgangspunktet veldig skeptisk, men dette har eg ikkje angra på. Stavane er stort sett blitt tatt i bruk daglig, og sidan teltet bruker staver som stenger, sparer eg vekt med å ha ekstra teltstenger i sekken. Totalt sett reduserer det totalvekta med 1,5kg ved å gå for denne typen ultralett telt, kontra eit “normalt” lett tomannstelt.

 

 

5.Hva er dine erfaringer med teltet så langt?

Erfaringen så langt har vert svært positivt. Til å være eit stort 2-mannstelt som kun veg 700 gram har det funger svært bra som 3-sesongs telt. Eg har allereie fått prøvd teltet i tordenvær og utfordrende stader å sette det opp, og fram til no har det fungert bra. Det er ein fordel å unngå dei mest vindfulle stadene, og ein bør legge stein over pluggene for å sikre at pluggene ikkje løsner på vindfulle dagar. For nokre dagar sidan hadde ein opplevelse med plutselig styrtregn og torevær. Klær og sko vart vått og eg hadde behov for å få tørke det i løpet av natta og morgonen. Eg fekk hengt opp klærne i snor under telttaket, og sidan teltet er luftig og teltduken er tynn og slipper sola gjennom fekk eg tørka alt tøy til neste dag.

Etter nær 1 1/2 mnd på tur kan eg nok trygt sei at eg ikkje ville ha bytta ut teltet.

 

Besøk turogfoto.no for å følge han på hans tur til Nordkapp!

 

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Jim Vertreply
19/06/2020 at 4:09 pm

14kg base weight! This guy hikes! Though, judging by the excellent pics on his turogfoto link, I’d guess he’s lugging a lot of photographic stuff. I’m flying up to Alta on July 4th to make my way up to either Knivskjellodden or Kinnarodden (really need to make my mind up) to begin the NPL. Would have liked for you Bonfus guys to have sold me a tent for this but the god damn corona seems to have put the kibosh on that, so I’ll be using a Tarptent Notch in my 5kg base weight instead. Maybe when I get to Lindesnes in October you’ll have some stock 🙂

Leave a reply

[]